Internet Info, s.r.o. Lupa Root Měšec Podnikatel DigiZone Slunečnice Vitalianew Bomba Navrcholu Weblogy Jagg Woko Dobrý web Computer.cz SK: MojeLinky
Lupa.czBlogyTesterův blog

Spam a hoax v jednom

tester, 13. 08. 2008, 17:57 v kategorii Uncategorized,

Dnešní email mě zaujal. Na první pohled to byl hoax, viz níže, ale už na druhý pohled vidím, že odesílatele neznám a ostatní příjemce už vůbec ne. Přes dvěstě emailů od admin zavináč izi.cz. Dnes jsem se tedy setkal s prvním hoaxem a spamem v jednom. Nechce to nějaký nový název?

 

Pro čtenáře z HK pár detailů: Našel jsem vcelku rychle, že se pod odesílatelem skrývá Bc. Karel Ř. z Černožic, ale adresu si může každý napsat jakou chce. Podle hlavičky emailu to vypadá, že k odeslání využil spamer síť hkfree. Konkrétně IP adresu smtp lipi.jaty.hkfree.org, což nevypovídá vůbec nic, jen že to bylo wifi. Zeměpisně jsou Černožice kousek od nódu jaty.hkfree.org (asi 10 km).

 

Hlavička emailu:

Delivered-To: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Received: by 10.70.25.7 with SMTP id 7cs427200wxy;
        Wed, 13 Aug 2008 01:19:31 -0700 (PDT)
Received: by 10.90.113.17 with SMTP id l17mr12150486agc.20.1218615570804;
        Wed, 13 Aug 2008 01:19:30 -0700 (PDT)
Received-SPF: softfail (google.com: domain of transitioning admin@izi.cz does not designate 89.248.240.5 as permitted sender) client-ip=89.248.240.5;
Received: by 10.54.54.55 with POP3 id c55mf70640wra.21;
        Wed, 13 Aug 2008 01:19:30 -0700 (PDT)
Return-Path: <admin@izi.cz>
Received: from mail.hades.hkfree.org (relay.hkfree.org [89.248.240.5])
	by relay5.volny.cz (Postfix) with ESMTP id 8D90B15E040;
	Wed, 13 Aug 2008 10:05:02 +0200 (CEST)
Received: from mail.hades.hkfree.org (localhost.localdomain [10.107.251.9])
	by mail.hades.hkfree.org (Postfix) with ESMTP id 632F2B4E93;
	Wed, 13 Aug 2008 10:04:57 +0200 (CEST)
Received: from [192.168.1.128] (lipi.jaty.hkfree.org [10.107.64.24])
	by mail.hades.hkfree.org (Postfix) with ESMTP id E1FE7B4022;
	Wed, 13 Aug 2008 10:04:53 +0200 (CEST)
Message-ID: <48A2959D.40505@izi.cz>
Date: Wed, 13 Aug 2008 10:04:45 +0200
From: admin iZi <admin@izi.cz>

 

 Text spamu:

PŘEDEJTE DÁL !!!

V PŘÍŠTÍCH DNECH MUSÍTE DÁVAT VELKÝ POZOR A NEOTEVŘÍT ZADNY E-MAIL NAZVANÝ

POZVANKA-"INVITATION", NEZÁVISLE NA TOM, OD KOHO JE.

JEDNÁ SE O VIRUS, KTERÝ " OTEVÍRA OLYMPIJSKOU POCHODEŇ" A KTERÝ SPALÍ

HARD DISK. TENTO VIRUS BUDE ODESLAN OSOBOU, KTERA VÁS MÁ VE SVÝCH KONTAKTECH. TAKŽE POKUD OBDRŽÍTE E-MAIL S NAZVEM "INVITATION" NEOTVÍREJTE HO JE TO NEJHORŠÍ VIRUS OHLAŠENÝ CNN A KLASIFIKOVANÝ SPOLECNOSTÍ MICROSOFT JAKO

NEJDESTRUKTIVNEJŠI VIRUS, KTERY KDY EXISTOVAL!!!!!!!

Komentáře (5)

  1. 13. 08. 2008, 20:49 internet napsal:

    hoax nemůže být de-iure spam. Spam (bohužel) musí být obchodní informace a tedy hromadné obtěžování neobchodními maily není spam a není tedy ani nikterak postižitelné.

  2. 14. 08. 2008, 07:29 Anonymní napsal:

    [1] Děláte chybu, že dáváte rovnítko mezi obecným slovem spam a termínem "nevyžádané obchodní sdělení" dle jurisdikce ČR. To první je nevyžádaná, hromadně rozesílaná a často obtěžující pošta, to druhé je specifikované v zákoně. Podobný mail, jako je uveden v článku, kategorii "spam" splňuje dokonale.

  3. 14. 08. 2008, 10:19 internet napsal:

    [1] máte pravdu, mea culpa

  4. 14. 08. 2008, 14:02 Tester napsal:

    Spam je nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Spam

  5. 15. 08. 2008, 07:56 pet napsal:

    [1] Je mnoho spamu, který není spam de-iure. I proto mám raději úložiště jaderného odpadu ;-)

Přidej komentář